Tips

Survival 101: zo maak je overal vuur

Weet je hoe je een vuur moet maken? Zo niet, maak je geen zorgen. Dit artikel leert je de grondbeginselen van survival 101: hoe maak je een vuur!

Het eerste wat je nodig hebt is wat tondel of aanmaakhout. Tondel kun je maken van dingen als droge bladeren, dennennaalden, berkenschors en houtsnippers. Aanmaakhout kun je in kleine stukjes snijden om samen met grotere brandstofbronnen zoals boomstammen en takken het vuur aan te wakkeren. Als ik bijvoorbeeld drie takken had die elk ongeveer een centimeter dik waren, dan zou ik ze in kleinere stukken breken zodat ze onder mijn handen passen en tegelijk gemakkelijker aan te steken zijn boven op de bundel tondel met iets als een aansteker of lucifers. Als de soort ling te groot is, kan het het tondel misschien niet aansteken of duurt het op zijn minst lang.

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het bouwen van een vuur is een goede luchtstroom. Dit kun je bereiken door je materiaal zo te rangschikken dat de lucht gemakkelijk van het ene kleine stukje brandstof naar het volgende kan stromen, van de ene boomstam naar de volgende en van een takkenstapel naar grondstukken, enz. Wil je een groter vuur dat er langer over doet om op te stoken, vergroot dan de grootte van je aanmaakhout en het aantal gebruikte houtblokken. Om een kleiner heet vuur te maken dat gemakkelijker begint en sneller brandt, gebruik je minder houtblokken en aanmaakhout.

Stenen kun je ook rond de buitenkant van de vlammen rangschikken als ze opwarmen en roodgloeiend worden, als onderdeel van overleving 101: hoe een vuur te maken. Zo kun je ze binnen in je schuilplaats brengen met wat droge varens, bladeren of gras bovenop de stenen om wat bedding te maken voor je slaaptijd.

Als het buiten te winderig is, zou een andere optie zijn om bomen met dikkere schors als brandstof te gebruiken in plaats van dennenbomen, want die zijn moeilijker aan te steken en branden traag. De aanmaakhout methode hierboven kan ook hier gebruikt worden, maar bedenk dat als er onlangs regen gevallen is, gedroogd mos of bladafval mogelijk vonken kan veroorzaken die kleine brandjes doen ontstaan. Bedenk dat bij het bouwen van een vuur alles wat brandbaar is minstens 0,6 m van ander brandbaar materiaal verwijderd moet zijn, zoals bomen, takken of bladeren. Een goede vuistregel is: als het droog is en gemakkelijk brandt, kan het vlam vatten en mogelijk je hele schuilplaats platbranden..

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen