Tips

Hoe overleef je een aanval van een beer?

Ik weet wat je denkt, “Wat heeft dit met survival te maken?” Wel, berenaanvallen zijn zeldzaam. Maar als je de pech had door een beer aangevallen te worden en de ontmoeting overleeft, is het belangrijk dat je leert over hoe beren mensen aanvallen en hoe ze zich gedragen als ze aanvallen. Hopelijk helpt dit je om nog zo’n gebeurtenis in de toekomst te voorkomen

Berenaanvallen in het wild

De meeste berenaanvallen gebeuren als gevolg van menselijke fouten van de persoon die aangevallen wordt. Beren hebben de neiging mensen niet te benaderen, tenzij er een verwonding is geweest of een voedselbron in de buurt is verstoord. Als je door een beer benaderd wordt, kun je het beste kalm blijven en proberen niet van hen weg te rennen, want ze kunnen je bewegingen als agressie opvatten en dienovereenkomstig aanvallen. Loop in plaats daarvan langzaam achteruit en houd je ogen steeds op de beer gericht.

Beren vallen meestal aan als ze zich in het nauw gedreven of bedreigd voelen door waargenomen agressie van een mens. Om jezelf veilig te houden, moet je geen plotselinge bewegingen maken en proberen langzaam terug te deinzen, ongeveer zoals je zou doen in een gewone aanvalssituatie met een hond. Als een beer toch op je af stormt, dan heb je twee mogelijkheden: terugvechten met wat voor voorwerp dan ook in de buurt om de beer op zijn neus of snuit te slaan, of je opkrullen tot een bal en je hoofd met je handen beschermen. Beide methoden zijn effectief gebleken in talloze gevallen waarin mensen een ontmoeting met een beer overleefden door zich te verdedigen in plaats van er van weg te rennen.

Gebruik berenspray

Een andere menselijke tactiek die vaak gebruikt wordt bij de verdediging tegen beren is een berenspray die vrij goedkoop te koop is in de meeste buitensportwinkels. Wil het effectief zijn, dan moet je het binnen handbereik hebben en kunnen gebruiken zonder te hoeven rommelen om het te vinden. Dit vervangt niet je eigen zelfverdedigingstactieken, maar geeft je wel een voorsprong op een roofdier dat gewend is zijn prooi met betrekkelijk gemak te pakken te krijgen. Je kunt het in hun ogen of snuitstreek spuiten; soms heeft het spuiten op de vacht van de beer in de buurt van zijn neus genoeg pijn veroorzaakt om hem zich te doen terugtrekken voor mogelijk gevaar.

Berensprays bestaan voor ongeveer 2% uit capsaïcine en verwante capsaïcinoïden, een stof die uit chilipepers wordt gewonnen. De potentie van de spray is meestal 2 miljoen Scoville Hitte Eenheden (SHU), wat tijdelijke blindheid en oogirritatie kan veroorzaken, evenals ademhalingsmoeilijkheden en zelfs verlamming als het op iemands ogen of mond wordt gespoten

Zoek medische hulp

Als je de pech had door een beer aangevallen te worden maar de ontmoeting overleeft, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken om na te gaan of er verwondingen zijn die behandeling kunnen vereisen. Het is ook belangrijk dat je de volgende dagen na zo’n ontmoeting je lichamelijke gezondheid in de gaten houdt om er zeker van te zijn dat zich geen symptomen van een shock aandienen, want als ze onbehandeld blijven kunnen ze ernstige problemen veroorzaken. Dit artikel gaat niet in detail over alle omstandigheden die zich bij een berenaanval kunnen voordoen; het is alleen bedoeld als een gids voor wat je moet doen voor het geval het toch gebeurt.

Dat is ongeveer alles wat er over dit onderwerp te zeggen valt en ik hoop dat als je ooit een beer tegenkomt terwijl je in de wildernis bent, dat hij besluit dat je aanwezigheid de moeite niet waard is en je gewoon met rust laat. Het is belangrijk dat je je bewust bent van hoe je moet reageren als je tegenover een van deze machtige wezens staat, want ze deinzen zelden terug voor een confrontatie.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen