Tips

Kleding tips voor jouw survival avontuur

Elke survival expert zal het erover eens zijn: voorbereiding is het halve werk. Het is mogelijk om in de meest zware en extreme omstandigheden te overleven, zolang je over de juiste spullen beschikt en de juiste kennis in huis hebt. Eén van de meest belangrijke zaken om goed op orde te hebben, is je kleding. Goede kleding beschermt je tegen allerlei weersomstandigheden en kan lichamelijk letsel voorkomen. Hierbij delen we dan ook onze kleding tips waarmee je goed voorbereid kan gaan genieten van jouw survival vakantie!

Bespaar niet op de stevigheid

In een serieuze survival situatie word je kleding blootgesteld aan allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Je schuurt langs rotsen, blijft haken aan doornstruiken en komt in contact met water, vuur, en alles ertussenin. Als je ver weg bent van de bewoonde wereld en weinig spullen bij je hebt, kan kapotte kleding je letterlijk fataal worden. Een scheur in je jas of broek zorgt ervoor dat het kledingstuk je niet langer warm kan houden, of juist kan beschermen tegen de brandende zon. 

Hierom adviseren we dan ook om niet te besparen om de kwaliteit van je outdoor kleding. Als je zeker wil weten dat je jas, trui en broek tegen een stootje kunnen, kun je het beste jachtkleding kopen. Jacht kledij is speciaal ontwikkeld voor jagers en moet daarom uiterst stevig zijn. Met hoge kwaliteit jachtkleding hoef je niet bang te zijn voor een scheur in de stof, losse naad, of kapotte rits. Je kunt de kleding zonder problemen dragen en intensief gebruiken in extreme omstandigheden.

Isolatie is key

Hoewel kleding allerlei praktische eigenschappen kan hebben die van pas komen tijdens het survivallen, is het beschermen van je lichaam tegen weersinvloeden het belangrijkste doel. Dit is vooral van belang wanneer je op pad gaat in koude en ruige gebieden. Vaak wordt onderschat hoe gevaarlijk onderkoeling is. Je denkt misschien dat je warm genoeg gekleed bent als je overdag aan het hiken bent. De temperatuur is aangenaam en je houdt je lichaam warm door beweging. Maar wat gebeurt er als er een storm op komt zetten, je geen hut kunt bouwen en je een hele nacht op de grond moet slapen?

In zo’n situatie kan je lichaam gigantisch afkoelen. Uitstekende delen als tenen, oren en je neus kunnen afsterven. Als je niet snel opwarmt worden vitale organen te koud om nog goed te kunnen functioneren. In extreme gevallen kan je zelfs komen te overlijden. Het is dus van enorm belang om kleding te dragen met een hoge isolerende werking. Meerdere lagen en de juiste materialen kunnen hiervoor zorgen. Wees voorbereid op extreem weer: liever een laagje te veel dan te weinig.

Denk ook aan de juiste accessoires

Een survival beginnersfout kan zijn dat je enkel een warme jas en stevige broek aanschaft voor als je de natuur in wil trekken. Deze kledingstukken vormen natuurlijk de basis, maar zijn niet voldoende voor een serieuze survivaltocht. Om warm te blijven heb je bijvoorbeeld ook een goede muts, isolerende onderkleding en stevige handschoenen nodig. Handschoenen komen ook nog eens van pas bij minder frisse klusjes als het slachten van een dier of het plukken van paddenstoelen.

Bespaar vervolgens ook niet op overige accessoires. Benodigdheden als een praktische rugzak, verstelbare riem en wollen sokken kunnen je leven een stuk aangenamer maken in de wildernis. Kleine ongemakken kunnen immers voor grote problemen zorgen in extreme omstandigheden. We herhalen het nog maar eens: een goede voorbereiding is het halve werk!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen